Sjedište preduzeća je u Banjaluci, Jevrejska ulica br. 1., lamela 4. Organi upravljanja i rukovođenja Preduzeća su Skupština akcionara, Upravni odbor i direktor.

Preduzeće „Matex“ a.d. Banja Luka je osnovano davne  1972. godine kao Osnovna organizacija u sastavu RO „Krajinauzor“ Banja Luka, a  od 1989. godine preduzeće posluje samostalno kao Trgovačko društveno preduzeće za promet tekstilom i mješovitom robom na malo „MATEX“ Banja Luka.
Za razliku od mnogih drugih preduzeća na ovim prostorima „Matex“ je uspio da prebrodi sve krize i uspješno završi proces vlasničke transformacije. Transformacija preduzeća u akcionarsko društvo izvršena je 09.01.2001. godine. Registrovana osnovna djelatnost Društva je iznajmljivanje i poslovanje sopstvenim nekretninama. Danas  preduzeće posjeduje preko 3.000 m2  korisne površine poslovnog prostora , a najprepoznatljiviji je objekat „Modna kuća“ izgrađen krajem IX vijeka u Gospodskoj ulici, današnja Veselina Masleše u stilu neorenesanse, sa bogatim ukrasima na vijencima oko prozora .